2017. március 20., hétfő

Skócia maradna az Unióban és az Egyesült Királyságtól sem akar függetlenedni!

A szigetország királynője, II. Erzsébet, a múlt héten (2017.03.16.) aláírta a parlament által adott Brexit-felhatalmazást, ezzel megnyomta a brit kilépés indítógombját. 
Így törvényerőre emelkedett az a felhatalmazás, amelyet a londoni parlament adott a brit kormánynak a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat elindítására. 
A hétvégén tavaszi kongresszusát tartotta meg a Skót Nemzeti Párt (SNP), melyen a párt vezető, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, kormányzó is felszólalt és kijelentette, hogy mindenképpen újabb népszavazás lesz Skócia függetlenségéről, mivel nem szabad megengedni, hogy a konzervatív párti brit kormány "kirángassa Skóciát Európából".  

A legújabb felmérés szerint jelenleg kevesebben támogatják Skócia elszakadását az Egyesült Királyságtól, mint a függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás idején, de a skót választók többsége ennek ellenére úgy véli, hogy Skócia előbb-utóbb mégis független országgá válik és Uniós tagságukat mindenképpen meg szeretnék tartani.  

Forrás: HVG – Skót népszavazás hírválogatás 


További hírek a várható skót népszavazásról:  

HVG – Skót népszavazás mappa 







A 2014-es skót népszavazás:  

A Skót Nemzeti Párt (SNP) akkori vezetője, Alex Salmond, és skót kormányfő , 2011-ben  hirdette meg népszavazást a függetlenségéről, melyet aztán 2014-ben tartottak meg.

Az Egyesült Királyságban maradás mellett kampányolók úgy érveltek (ezt később az európai intézmények vezetői is alátámasztották), hogy egy független Skócia nem lehetne automatikusan az Európai Unió tagja, felvételi procedúrája pedig akár évekig eltarthatna. 
Szakértők szerint az Európai Uniótól való elszakadás lehetősége és az ettől való félelem komoly szerepet játszott az akkori szavazás eredményeiben. 

A 2014-es népszavazás érdekessége, hogy az Európai Unió történetében először rendeztek népszavazást arról, hogy egy tagállam régiója elszakadjon-e az anyaországtól. 
Azóta sincs egyetértés az uniós intézményekben arról, hogy a függetlenedő terület, amely Nagy-Britannia 1973-as csatlakozása óta tagja az EU-nak, milyen feltételekkel pályázhatna az uniós tagságra.
Az automatikus EU-tagság kizárt, hiszen a független állam felvételét minimálisan jóvá kell hagynia az összes többi tagállamnak, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen hosszú és részletes csatlakozási tárgyalások előzik meg. 
 

A skót függetlenségi törekvésekről: 

E két ország, Anglia és Skócia,  történelmét nézve folyamatos háborúk folytak a terület országok közti birtoklásáért, melyet végül az 1707-ben,  a londoni és az edinburghi parlament által kölcsönösen szentesített uniótörvények alapján egyesítettek.
A skóciai függetlenségi törekvései évszázadokon át különböző intenzitással folytak tovább. Az elszakadáspárti hangok felerősödése a XX. században, az 1979-es, első devolúciós referendumkor csúcsosodtak ki. Majd 2007-ben a függetlenségpárti SNP megerősődésével, amikor  már a skótok kisebbségi kormányt is alakíthattak.  
Az elszakadás kérdése 2011-ben került újra a párt politikájának középpontjába, miután az SNP nagy győzelmet aratott az akkori parlamenti választásokon, s ebből alakult ki a fent említett és  2014-ben megtartott skóciai népszavazás.





 

Nincsenek megjegyzések: