2016. november 26., szombat

Döntés van! EU-Ukrán brüsszeli csúcstalálkozó a vízummentességről!



Az EU-blogban  szeptemberben Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak  eredményeiről  állítottam össze egy link ajánlót. Most a brüsszeli megállapodások hatására Ukrajnának az Unióval való megállapodásairól  ajánlok cikkeket.

"Döntés van , dátum nincs az ukrán vízummentesség ügyében: 
 Az európai intézményeknek fel kell gyorsítaniuk a munkát azért, hogy az ukránok minél előbb vízum nélkül utazhassanak Európába..... Az azonban nem világos, mikor lép életbe a vízummentesség......  Az unió egy olyan mechanizmusra vár, amellyel vészhelyzet esetén visszaállíthatják a vízumkötelezettséget.....A csúcstalálkozón aláírtak egy hosszútávú energiaellátási memorandumot.  Emellett tárgyalások indultak arról is, hogyan biztosítsák Ukrajna idei gázszükségletét. Az utóbbi időben az ország az Európai Unión keresztül jut földgázhoz..."
A cikk forrása és folytatása: EURONEWS. 

"...Szlovákia megkezdheti az ukránok szabad uniós beutazásról szóló tárgyalásokat
A döntés megerősítette az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében vízummentességet kapnának azok az ukrán állampolgárok, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot kívánnak tartózkodni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben....Ukrajna régóta vár az uniós vízumkényszer eltörlésére, amit egyúttal reformtörekvéseik elismerésének tekintenek. A bizottság ajánlásának elnyeréséhez az ukrán szerveknek az európai normákhoz kellett igazítaniuk az adatvédelmi rendszerüket, valamint az útlevelekre vonatkozó előírásokat. Egyúttal garantálniuk kellett a többi között azt is, hogy a bűnüldözés terén készek az EU-val való zökkenőmentes együttműködésre...."
Forrás: MTI
Cikk folytatása: Kitekintő
További  információk Ukrajna uniós tárgyalásairól:
 
BRUXINFO: EU-Ukrán szabadkereskedelem - cikk összeállítás 

Nincsenek megjegyzések: