2016. április 8., péntek

Az európai terrorizmus elleni harc új lépése egy központi hírszerző ügynökség létrehozása! ?


Apró lépésekkel egy európai FBI felé

A tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei a legutóbbi válságtanácskozásukon olyan típusú információcseréről állapodtak meg, ami leképezi egy majdani európai hírszerző ügynökség tevékenységét. Az ülésen tízpontos nyilatkozatot fogadtak el, mely a sürgős teendőket foglalja össze.

A fent említett európai FBI létrehozásának igénye mellett, ismételten felszólítják az Európai Parlamentet, hogy késlekedés nélkül áprilisban fogadja el véglegesen az európai légiutas-nyilvántartási rendszerről az intézmények között kötött megállapodást (PNR), a tagállamok pedig azonnal hajtsák végre a jogszabályt, hiszen ez a rendszer fogja megnyitni az utat az adatok cseréjére a tagállami összekötő pontok között.


A megállapodásban sürgős feladatként szabják meg az európai és nemzetközi biztonsági, utazási és migrációs adatbázisok tagállamok által történő szisztematikus feltöltését, egy európai automatikus ujjlenyomat-felismerő rendszer kifejlesztésére, amit beillesztenének a schengeni információs rendszerbe (SIS).


Hangsúlyosan szólnak az internetes szolgáltatókkal való együttműködésről, lehetőség szerint rávéve a szoftver-cégeket bizonyos, a terroristák által is alkalmazott kommunikációs rendszerek (például Skype vagy Vyber) titkosításának feloldhatóságára.


A teendők közé sorolják még a nemzeti terrorizmus-ellenes szakértők közös összekötő csoportjának felállítását, az Europolon belül nemrég létrehozott európai terrorizmus elleni központ keretében. A tagállamokat pedig felkérik, hogy e célból szakértőket küldjenek Hágába.

További oldalak a témához kapcsolódóan 


1.      Az  európai légiutas-nyilvántartási rendszer
A jelenlegi uniós politikai helyzet miatt a készülő terrorcselekmények megelőzése és felderítése érdekében elengedhetetlenül szükség van egy európai utas-nyilvántartási rendszerre (PNR). A rendszer kialakításáról szóló vita már 2011 óta tart. A legfontosabb vitás kérdés az volt, hogy a hatóságok meddig tárolhatnák a légi utasok adatait A tervezett szabályozás értelmében a feltételezett terroristák után nyomozó hatóságok hozzáférnének az EU-n belüli, onnan induló vagy oda tartó járatok utasainak személyes adataihoz. A kompromisszumos egyezség értelmében a hatóságok hat hónapig tárolnák a légi utasok adatait.
Válogatás a kapcsolódó cikkekből:





2. SIS – rendszer : Schengeni információs rendszer
A Schengeni Információs Rendszer (és a rendszer második generációja, a SIS II) a schengeni
együttműködés központi eleme. Ez az információs rendszer lehetővé teszi, hogy a schengeni

térség külső határain és a térségen belül végzendő ellenőrzésekért felelős nemzeti
határellenőrző, vám- és rendőri hatóságok a körözött vagy eltűnt személyekre, illetve
tárgyakra, például lopott gépjárművekre vagy iratokra vonatkozóan figyelmeztető jelzéseket
osszanak meg egymással. A rendszerek fontos szerepet töltenek be a megszűnt belső
határellenőrzések kontextusában, emellett megkönnyítik a személyek szabad mozgását a
schengeni térségben. 



3. Az Europol


 


 


 



 








 

 

 
 


Nincsenek megjegyzések: