2015. november 3., kedd

Megszületett a döntés a roamingdíjakról



Az Európai Parlamentben elfogadták azt a jogszabálycsomagot, amelynek értelmében kevesebb mint két év múlva megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban, és amelyben meghatározták a netsemlegesség szabályait.
A roamingdíjak két fázisban tűnnek el:
2016. április 30-tól egy perc beszélgetés és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb öt centet számolhatnak majd fel a szolgáltatók, SMS-enként pedig legfeljebb két cent lehet a roamingdíj.
A díjak pedig 2017. június 15-én végleg eltűnnek.
Forrás: www.portfolio.hu

Roamingdíj: nem lesz
..."Az Uniós szervek kemény csatája volt a roamingdíj eltörlése.
 Ezt ma a felhasználók akkor fizetik, ha saját országukat elhagyva szeretnék használni saját mobilelőfizetésüket. Ennek 2017 júniusától vége szakad, a szolgáltatók nem kérhetnek többé pénzt azért, ha az előfizető más uniós országban használja majd a telefonját. Arról sajnos szó sincs, hogy a határidő után bármely uniós szolgáltatóval köthetnénk szerződést és azt szabadon használhatnánk bármely országban - a szabályozás szerint "fair use" korlátok lesznek a roamingon. Ezekről még tárgyalás folyik, jelenlegi állás szerint mind a napi ingyenes használaton, mind az évente roamingolással töltött időre vonatkozóan lesznek majd korlátok, így értelemszerűen az egységes hírközlési piac létrehozásáról sincs szó...."
Forrás: http://www.hwsw.hu/hirek/

Netsemlegesség: mit jelent pontosan és hogyan érvényesül az EU-ban? 

“….A netsemlegesség - net neutrality :
Az az elv, amely szerint az internetes szolgáltatóknak azonos módon kell megítélniük az online elérhető tartalmakat, weboldalakat és platformokat. Tilos például direkt meggátolni vagy lelassítani konkurens weboldalakat vagy online szolgáltatásokat……”

Digital Agenda for europe - Net Neutrality

Digital Agenda for Europe - Roaming
 

Cikkek és hivatalos jelentések EU honlapjáról  a témával kapcsolatban : 
EuropeanCommission – Press Release Database

Nincsenek megjegyzések: